

Ülkenin dört yanında yeni rotalar arayan, araştıran, yürüyen ve yürüten Mikail, bize Doğu Karadeniz’in eşsiz yaylalarından güneyin gözdesi Likya yoluna, Kastamonu’nun heybetli kanyonlarından Trakya’nın Longoz ormanlarına uzanan bambaşka bir doğa vadediyor!
— Aslen Artvin Şavşat’lı
— Dağcılık fedarasyonu lisanslı sporcusu
— Başta Kaçkar Dağı (Rize/Artvin) olmak üzere Türkiye’nin birçok dağında faaliyetlere katıldı, rehberlik yaptı
— Bugün hala popüler olan pek çok ekoturizm/trekking programı oluşturdu ve oluşturmaya devam ediyor
— İz Tv de görebilirsiniz şaşırmayın!
— 2015 yılında BAŞKA ROTA TURİZM’i kurdu
Büyük bir heyecanla keşfetmeye başladığı Anadolu’yu bir de onun gözünden görün!

1982’de İzmir’de İngiliz bir annenin ve Türk bir babanın kızı olarak dünyaya geldi. Üniversite yıllarına gelene kadar ailesiyle İngiltere’ye arabayla gidip gelirken, Batı Anadolu’nun muhteşem koylarında ödevlerini yaparken ofis hayatının ona göre olmadığını anladı ve ülkesinin toprağının ve denizlerinin derinliklerini daha iyi tanıyabilmek için Ege Üniversitesi’nde klasik arkeoloji okumaya başladı.
Antandros kazılarında 7 yıl arkeolog olarak çalıştı. Yine aynı üniversitede yüksek lisans yaparken italyanca öğrenmeye başladı, ardından 6 ay İtalya’da kaldı. Bu sırada karşısına turist rehberi olma imkanı çıktı ve 2007 yılında kokartını aldı. İtalyancayı öğrenmişken İspanyolcaya da el atmaya karar verdi ve ardından Portekizce’ye de. Bir yandan bu dilleri öğrenirken bir yandan da dünyanın çeşitli köşelerini gezdi. Dalış brövesi de alan Serra son yıllarında yoğun olarak rehberlik mesleğine odaklandı ve zamanının büyük bölümünü Türkiye’nin çeşitli köşelerinde kültür ve yürüyüş turları yaparak geçiriyor.

Galatasaray Lisesi’nde okudu. Kocaeli Üniversitesi arkeoloji, turizm rehberliği ve görsel iletişim tasarım mezunudur. Yüksek lisansını İTÜ’de Mimarlık tarihi bölümünde tamamlamış ve aynı bölümde doktorasına devam etmektedir. İstanbul, Kocaeli, Osmaniye, Sagalassos ve Larisa’da araştırma ve kazılara katıldı.
2010-2011 yılları arasında Arkeologlar Derneği’nin kültür bilincini geliştirmek için ilköğretim okullarında düzenlediği etkinliklerde 10-12 yaş arasındaki çocuklara eğitimler verdi. 2010’dan bu yana Doğu Karadeniz’de, Afyon’da, Eskişehir’de, Muğla’da, Fethiye’de, Antalya’da, Çorum’da, Kocaeli’nde doğa rehberliği yapmaktadır. Doğa yürüyüşlerini arkeoloji ile birleştirdiği turlar düzenlemektedir. İsim babası olduğu Arkeotrek turlarımızı hazırlayıp rehberliğini yapmaktadır.

Uzm. Bio. Emrah Çoban
Uzman Biyolog
1984 yılında Eskişehir’de doğdu. İlk ve orta öğrenimini Eskişehir’de tamamlayıp Kafkas Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi’nde Biyoloji eğitimi aldı. Daha sonra ayni bölümde Yüksek lisansını tamamlayarak uzman biyolog unvanını aldı.
2008 yılında KuzeyDoğa Derneği’nde proje koordinatörü olarak çalışmaya başladı. 2010 yılında derneğin bilim koordinatörü oldu. Kuşlar ile başlayan yaban hayat serüvenini ayı, kurt ve vaşakların takibi ve yakalanması ile devam ettiren Çoban, halen aynı görevde çalışmaya devam etmektedir.

Altay, 2006 yılında Ankara Hacettepe Üniversitesi’nden mezun olup 2009 yılında profesyonel turist rehberi olarak çalışmaya başlamıştır. Kanyon geçişi, kano, trekking ve dağ bisikleti içeren etkinliklerde grup liderliği yapmış, ilerleyen zamanlarda ise kültür rehberliğine odaklanmıştır.
Geniş müşteri profili ile Türkiye’nin her bölgesine turlar düzenlemektedir. Altay aynı zamanda 2007 yılında Conquest Coast Expedition’a katılmış ve Hatay’dan İstanbul’a kano ile gitmeyi başarmıştır. Türkiye’nin her köşesinde doğa yürüyüşleri yapmıştır ve Karia Yolu Projesi'nin yaratıcılarındandır. Doğa ve doğa sporları sevgisini bir çok kitap ve dergide yayınlanan fotoğraflarında da ortaya koymaktadır. Altay aynı zamanda Royal Geographical Society üyesidir.

18.08.1975 yılında Malatya'da doğan Osman, 1995 yılından beri doğa sporları ile iç içe bir yaşam sürmektedir. Dağcılık, kaya tırmanışı, kayak, rafting, kanyoning, trekking dallarında gelişimini en üst seviyelere taşımıştır.
Arama kurtarma konusundaki çalışmalarını, 2001 yılında üye olduğu AKUT Arama Kurtarma Derneği çatısı altında sürdürmektedir. Doğa Sporları eğitmenliği de yapan Osman ile dağ turları, doğa yürüyüşleri ve sporları eğitimlerinde birlikte olacağız 🙂

Süleyman Çoban 1980 Şanlıurfa doğumlu, tarihçi. Öğretmenliğin yanı sıra film izleme ve kısa film çekme işleriyle de uğraşmaktadır. Kültür, sanat ve değişik alanlarda yaptığı okumalarla kendini aramaktadır.
Aramakla bulunmaz lakin bulanlar arayanlardır, anlayışıyla hareket eden rehberimiz Süleyman Çoban şuanda bölgesel turist rehberliğini (Güneydoğu Anadolu bölgesini/Mezopotamya) profesyonel olarak da icra etmektedir. İnsan için önüne çıkan bütün yollar yürünebilir yollar ise, o insan artık kaybolmuştur, diyen İsmet Özel’e katılacaktır, İsmet haklıdır da; ama insanlar hala yürüyor diyorsan, unutma ki; doğru yol insanların çoğunun gittiği yol değildir. İtirazınızı duyar gibiyim, yollar boşuna mı, der gibisiniz..? Yollar yürümek içindir İsmet, varmak için yürümek. Kadim söyleyişi uyarlarsak, yürümekle varılmaz, lakin varanlar yürüyenlerdir. Yolu konuşurken, yolcuyu da konuşmayı ihmal etmeyeceğiz. Bu arada Halil Cibran’ı hatırlayacağız. Vahim olan, yolun yolcusuz olması değil; asıl vahim olan yolcunun yolsuz olmasıdır.
Yolu niçin önemsiyor ve konuşuyoruz. Bir araya gelişleri bilinçli bir tercihin sonucunda olan Başka Rota ailesinin yeni bir ferdi olarak sloganımız “tek bir yol yoktur, Başka Rota mümkündür…” diyerek yapılacak Mezopotamya tur gezilerinde yeni şehirleri, ören yerlerini gezerken aynı zamanda Başka Rota ayrıcalığıyla aklı selimi, kalbi selimi, zevki selimi yaşamaktır.

1977 yılında İzmir’de doğdu. Bolu Göynük Lisesi mezunu. Aynı zamanda Atatürk Üniversitesi İş Güvenliği Uzmanlığı ve Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi İşletme öğrencisi. Asker bir babanın çocuğu olduğundan, Türkiye’nin neredeyse her köşesini karış karış dolaşarak 18 yaşında, doğduğu yer olan İzmir’e geri döndü.
Gezme hevesi hiçbir zaman bitmedi. 2006 yılında bir dağcılık kulübüne üye olarak, içinde bulunan doğa sevgisini profesyonelleştirmek için ilk adımını attı. 2011 yılının Nisan ayında tur rehberliği yaptığı Bafa etkinliğinde eşiyle tanıştı. 2014 yılının sonunda doğan oğlu Mirza Demir’in, dağcı bir baba ve mağaracı bir anneye sahip olan şanslı bir çocuk olduğuna inanıyor ve gelecekte de kendilerinin yolundan gitmesini temenni ediyor.
Başladıktan sonra uzun yıllar ara verdiği Türkiye Dağcılık Federasyonu eğitimlerini tamamladı. Aladağlar, Batı Toroslar, Erciyes, Uludağ’da birçok tırmanışa katıldı. Boş vakitlerinde hobisi olan kaya tırmanışıyla ilgilenmekte. Aynı zamanda CMAS 3 yıldız bröveli dalgıç. Özel bir şirkette arama kurtarma görevlisi olarak çalıştı. Offroad ve Kar Motosikleti eğitimleri aldı. Ancak aşık olduğu İzmir’den bir türlü uzak kalmayı başaramadığı için yeniden kendini dağlarda buldu.
İzmir ve çevresindeki parkurlarda rehberlik yapmaktadır. Kelimelere sığamayacak güzellikteki rotaları Başka Rota bünyesi altında doğa severlerle paylaşmak ve Ege Bölgesi’nin muhteşem coğrafyasının keşfedilmemiş köşelerini sizlerle birlikte keşfetmek istiyor.

Yoga yolculuğum 2003 yılında üniversitede bilgisayar mühendisliği okuduğu dönemde başladı. O zamanlar Türkiye’de ne yeterli sayıda eğitmen ne de yoga yapılabilecek yer vardı.
Swami Vivekananda Üniversitesinin Türkiye’de düzenlediği workshoplara sonrasında Yoga Eğitmenliği sertifika programına katıldı. Eğitiminde derinleşmek için Hindistan’a giderek Swami Vivekananda üniversitesinin düzenlediği PGDYT Yoga Terapi eğitimine katıldı ve diploma sahibi oldu.
Türkiye’ye döndüğünde terapist olarak çalışmalarına stüdyosunda devam etti. Aynı zamanda Yoga eğitmeni yetiştirmeye başladı. Bu dönemde Yogha’da yurtdışından farklı kültürlerden gelen yoga eğitmenlerini ağırladı. Öğrencileriyle iletişimini geliştirmek ve insanları daha iyi anlayabilmek için FA koç akademinin Kapsamlı Koçluk eğitimini tamamladı. Koçluk eğitiminden sonra koçluk tekniklerini seanslarına dahil ederek derslerinde daha bütünsel bakabildi. Onu en derinden etkileyen eğitimlerden biri Dhramsala’da Dalai Lama’dan aldığı eğitim ve insiyasyon oldu. Orada Tenzin Norzin “Dharma’nın mücevheri” ismini aldı. Aynı sene içinde Tony Robbins’den “İçindeki devi Uyandır!” isimli aldığı eğitimle kendi deneyimini ve vizyonunu daha da genişletti.
Şu anda kendi stüdyosunda Yogha’da ve çeşitli kurumlarda çalışmalarına devam ediyor.

Yaklaşık 20 yıldır profesyonel rehberlik yapıyor. 25 yıldır da turizm sektöründe çalışmaktadır. Bir çok acenta ile sözleşmeli çalışmıştır. Halen Orta Avrupa tur sorumlusu olarak bir acentada operasyon yapmaktadır. Tüm Türkiye'yi kapsayan kokartlı rehberdir.
Amerika'da Tarih ve Teoloji bölümünden sonra İstanbul Üniversitesinde Opera ve Şan bölümünü bitirmiştir. Öğrenimini halen Anadolu Üniversitesi Açık Öğrenim Fakültesinde Tarih Bölümü ile taçlandırmaktadır. Amerika, Avrupa ve Uzak Doğu gibi bir çok kıtada rehberlik yapmıştır. Anlatılan dönemin günlük yaşamını retorik bir dille akılda kalıcı şekilde anlatım tarzı ile kendi takipçilerini oluşturmuştur. Gitar çalıp şarkı söylemekten zevk alan Mahmut ile turlar çok renkli geçiyor 🙂

Modern dünyanın aşırı evcilleştirilmiş kadınlarının yaşadığı sıcak evlerden kaçıp yemyeşil ormanlara, heybetli dağlara, gürül gürül suların çağladığı vadilere, yağmurların yıkadığı patikalara sığınan Hale, 10 yıllık kurumsal kariyerini yakıp alternatif bir hayat arayışı için 2012’de yola çıktı. O zamandan beri Avrupa ve Amerika kıtasında, farklı ülkelerde yaşayarak göçebe bir hayat sürüyor.
Bisiklet aktivisti. Amerika kıtasının güney ucu Patagonya’dan başlayan bisiklet yolculuğunda kıtanın kuzey ucu Alaska’ya doğru tek başına yavaş yavaş ilerliyor.
Amerika kıtası şamanlarının izini sürüyor. Şaman ayinlerine ve şamanik bitkilere ilgili.
Yaşadığı ülkelerde yoga eğitimleri alıyor ve dünyanın farklı ülkelerinden gelmiş gezginlere yoga dersleri veriyor.
Türkiye’deki köy okullarına bisiklet kulüpleri kurmak ve el emeği ile hayata tutunan dünya kadınlarına destek olmak için sosyal sorumluluk projeleri üretiyor.
4 senedir Latin Amerika’yı kendine yuva yapmış olan Hale, kıtayı merak edenlere rehberlik yapıyor, seyahat kitaplarında olmayan hikayeler anlatıyor ve sıradanlığın dışına çıkartıp Latin Amerika’nın özü ile buluşturuyor.
Yol hikayelerini www.isimgucumgezmek.com isimli blogunda paylaşıyor.

1979 yılında iran’da Orumieh (Batı İran’da) kentinde doğdu. Yüksek öğrenimini ekonomi alanında yaptı. 2001 yılından bu yana doğa, fotoğraf ve kültür turlarında rehberlik yapmaktadır. Yerli ve yabancı gezginlere yönelik olarak, İran coğrafyasının dört bir yanına yapılan gezilerde rehberlik faaliyetini sürdürmektedir.
15 yaşlarında başladığı doğa sporlarını büyük bir aşkla sürdürmektedir. İran coğrafyasının en yüksek dağı Demavend dağı (5671 metre) dahil Sahand dağı, Sabalan dağı (4811 metre) gibi dağların yanında Türkiye’de Kaçkarlar ve Ağrı dağlarına da tırmanışlar gerçekleştirdi.
Rehberliğinin yanında amatör fotoğrafçılık, tiyatro ve müzikle de ilgilenmektedir.
Azerice, Farsça, Türkçe dillerini konuşabilmektedir.

Övünç D. Özsoy
1977 yılında İzmir'de doğdu. 1997 yılında dil öğrenmek ve gezmek için Londra'da yaşadı. 1998-2001 ve 2012-2015 yılları arasında seyahat acentalarının yabancı misafirlere global hizmet sağlayan birimlerinde çalıştı. 2002 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın özel eğitim ve kurslarını tamamlayarak profesyonel turist rehberi olmaya hak kazandı.
2004-2013 yılları arasında Kültür ve Turizm Bakanlığı ve İstanbul Rehberler Odası'nın düzenlediği "Çocuk ve Müze", "G.A.P. Bölgesi Rehberliği", "İstanbul Kültür ve Sanat Rehberliği", "İstanbul Musevi Mirası", "İstanbul Kuş Gözlemciliği", "Kariye Müzesi", "İlber Ortaylı ile Topkapı Sarayı", "Haluk Dursun ile Ayasofya Müzesi", "Türk İslam Eserleri Müzesi" ve "Suriye Rehberliği" uzmanlaşma eğitim program ve gezilerini tamamladı. 15 yıl İstanbul'da yaşadı ve ağırlıklı olarak Amerika'lı gezginlere 21 günlük tur programlarında rehberlik yaptı. 2015'de sırt çantasıyla anneannesi ve dedesinin memleketleri Saraybosna ve Filibe'nin de içinde bulunduğu Yunanistan ve Balkan gezisini; 2016'da da bir seyahat acentesinin Karadeniz Eğitim Gezisi'ni tamamlayarak İzmir'e yerleşti, ve bu her iki rotada Türk gezginlere rehberlik yapmaya başladı. 2016 sonbaharında Ege Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü'nde tam zamanlı öğrenci olarak akademik eğitimine başlayan Övünç şimdilerde İzmir Kavacık Köyü'nde organik tarım yapan ailesinin çiftliğinde yaşıyor ve Başka Rota misafirlerine Ege ve Balkanlar'ın "içi dolu turşucuk" kasaba ve köylerini gezdiriyor.

Nezihi Gözen
Kendi firmasında dijital fotoğraf süreçlerinin takibini ve düzenlemesinden sorumlu. Dijital çağın getirdiği fotoğraf çekim ve işleme teknikleri uzmanı.
Çeşitli firmalar ile şehir içi-şehir dışı fotoğraf gezileri ve eğitimleri düzenlemekte. Bu eğitim gezilerinde temel fotoğraf, ışık bilgisi, fotoğraf çekim teknikleri, DSLR, Aynalı, Aynasız fotoğraf makinesi pratik kullanım yöntemleri hakkında bilgiler vermekte.
İFSAK üyesi ve 2009 yılından bu yana öğretim birimi görevlisi. İFSAK da Dijital Fotoğraf/Görüntü eğitimi, Serbest Kürsü eğitimi ve Lightroom atölyeleri düzenlemekte.
İFSAK eğitim biriminde çeşitli dönemlerdeki projelerin eğitmen yardımcılığı yapmakta.
Türkiye’nin ilk Adobe Lightroom uzmanı ve eğitmeni.
Çeşitli kurumlarda online da olmak üzere özel fotoğraf atölyelerinde ürün tanıtımları, etkinlik gezileri, Lightroom/Photoshop/Camera RAW eğitimleri vermekte.
Birçok markada dijital fotoğraf ve bilgisayarda düzenleme süreçleri ile alakalı seminerler vermekte.
Fotoğraf Dergisinde ve farklı platformlarda yazarlık yapmakta.
Başta kendi sitesi olmak üzere farklı sitelerde fotoğraf işleme teknikleri ve modern fotoğraf üstüne yazarlık yapmakta.
2009 Yılından beri Artifotoğraf Prodüksiyon firması kurucu ortağı ve dijital görüntü editörlüğünü yapmakta.

1976 yılında Ankara’da doğan Mustafa Kalaycı, İlk öğrenimini Mehmet Akif Ersoy ilk okulunda, Orta ve Lise öğrenimini Ankara Özel Tevfik Fikret Lisesi’nde bitirmiş, Hacettepe Üniversitesi Fransızca Mütercim Tercümanlık Bölümü’nden 2001 yılında mezun olmuştur.
Doğa sporlarına 1995 yılında Hacettepe Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübünde (Hüddosk) başlayan sporcu, 1995-1996 yılında eğitimini tamamlayarak aktif olarak dağcılığa yönelmiştir. Hüddosk bünyesinde tüm kurullarda görev almış, düzenlenen faaliyetlere liderlik ve eğitmenlik yapmıştır.
Türkiye ve yurt dışında 500’den fazla dağın zirvesine ulaşmış olan Mustafa Kalaycı aynı zamanda dağ renberidir. Türkiye’de özellikle Aladağlar, Kaçkar dağları, Ağrı Dağı, Beydağları, Dedegöl Dağları, Likya yolunda 1997 yılından beri dağ rehberliği yapmaktadır. Yurt dışında ise Güney Amerika’ da Şili ve Arjantin’de Andlar ve Patagonya, Afrika’da Kenya ve Tanzanya’ da Kilimanjaro ve Kenya Dağı, Avrupa’da İsviçre ve Fransa’da Alpler, Asya’da Nepal ve Tibet’ de Himalayalar bölgelerinde halen aktif olarak dağ ve yürüyüş ayrıca safari rehberliği yapmaktadır.
Geyikbayırı ve Olimpos bölgesinde kaya tırmanış rehberliği yapmakta olan sporcu, Geyikbayırı, Olimpos, Karakaya, Aladağlar ve Isparta yöresi kaya tırmanış rotalarının açılmasında aktif olarak yer almıştır. Birleşmiş Milletler Kırsal Kalkınma projelerinde danışman olarak görev alan sporcu, Atlas dergisi yazarıdır.
Bahsi geçen bölgelerde bir çok ilk çıkış, ilk kış çıkışı, ilk Türk çıkışı gibi başarılara imza atan dağcı Güney Amerika kıtasının en yüksek zirvesi Aconcagua’ya (6965 m.) 3 defa, Afrika kıtasının en yüksek zirvesi Kilimanjaro’ya 7 defa (5895 m.), Fransa’nın en yüksek zirvesi Mont-Blanc (4810 m.) zirvelerine tırmanmıştır.
Mustafa Kalaycı Fenerbahçe Spor Kulübü’nün 100. Yıl kutlamaları kapsamında Tunç Fındık ile birlikte “Fenerbahçe bayrağı dünya zirvelerinde” isimli projeyi de gerçekleştirmiştir. Proje kapsamında ekip; Ağrı Dağı (5137m), Arjantin'de bulunan Aconcagua Zirvesi (6965 m.), Tacikistan'daki Somoni Zirvesi (7495 m), Fransa'daki Mont Blanc Zirvesi (4810 m.), Tanzanya'daki Kilimanjaro zirvesi (5895 m.) ve Asya kıtası ve Dünya’nın en yüksek zirvesi Everest (8850 m.) zirvelerine tırmanmıştır.
Halen profesyonel olarak dağ, yürüyüş ve kaya tırmanış rehberliği ile uğraşan Mustafa Kalaycı Akdeniz Üniversitesi doğa sporları kulübü ve Akut Arama Kurtarma derneği’ nin üyesidir. Koç Üniversitesi'nde doğa sporları ve dağcılık konusunda dersler vermekte olup, Antalya Geyikbayırı'nda oturmaktadır.

2005 yılında Akdeniz Üniversitesi Klasik Arkeoloji bölümünü bitiren Yunus, 2003 yılından beri profesyonel rehberlik ile uğraşmaktadır. Engin arkeoloji bilgisini rehberlik tutkusuyla birleştiren Yunus dünyanın birçok ülkesinden gelen ziyaretçilere rehberlik yapmıştır.
Likya Yolu üzerinde yaptığı turlardan sonra, Karia bölgesinde uzun mesafeli yürüyüş rotası çıkarma fikrini oluşturdu ve gerçekleştirdi. Nevşehir Hacı Bektaş Üniversitesi Arkeoloji bölümünde akademisyen olarak görev almakta olan eşi Bilsen ve çocukları Uluç Ege ve Bade ile birlikte Nevşehir’de yaşıyor.
- Trt için Likya yolunda iki bölümlük gezi-belgesel programı yapmıştır.
- Yeni Merakı Hitit'tir.
- Dünyanın değişik ülkelerinden Sanat Tarihi ve Arkeoloji Bölümü öğrencileri için Study turlarda rehberlik yapmaktadır.

İstanbul doğumlu olan Müge'nin Yogada yoğunlaşması Viyana'da yaşadığı yıllarda gerçekleşti. O dönemde bir çok eğitmenin çalışmalarına katılarak farklı yoga ekollerini deneyerek, kendine en yakın olanı benimseyerek hayatının akışına yerleştirdi.
2007 yılında California Grass Valley Sivananda Ashram Yoga Farm'da eğitmenlik sertifikasını alarak profesyonel anlamda eğitmenliğe başladı.
Müge eğitmenlik kariyerine özel derslerin yanında Life&Co, Yogaşala, Rixos Hotel ve hala devam eden Acarkent Collessium Spor merkezi gibi seçkin kuruluşlarda devam etmektedir. Yaşam tutkusu olan yogayı yeni yerler keşfetme ve doğa sevgisi ile sentezleyip bu alanda çeşitli etkinliklere eğitmenlik yapmaktadır.

1986 yılında İzmir’de doğan masalcımız Sıla, sanılanın aksine masal anlatılan bir evde büyümedi. 2008 yılında Süleyman Demirel Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Oyunculuk Bölümünden mezun oldu.
Şimdi de Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Tiyatro Bölümü’nde Yüksek Lisans yapmakta ve tezini bitirmeye çalışmakta. Kendi masallarını kendi anlatmaya, 2014 yılında Judith Liberman’dan aldığı derslerle başladı. O zamandan beri de durmadan masal anlatıyor hem kendi kızına hem başka çocuklara daha çok da yetişkinlere. Nazlı Çevik’in kurucularından olduğu Seiba Uluslararası Hikaye Anlatıcılığı Okulu’nda 2 yıllık Anlatıcının Yolu eğitimine devam eden masalcımız bir ayağı İstanbul’da yaşayıp gidiyor. “Hem masal anlatıp hem de gezelim mi?” fikriyle ayakları yerden kesilen Sıla, bu güzel düş ortaklığından memnun yeni masallar için kolları sıvamış durumda. Kendisini “Düş Zamanı Masalcısı” diye tanıyabilir buradan daha da ayrıntılı hayat hikayesini okuyabilirsiniz.

Ankara Atatürk Lisesi, İstanbul Üniversitesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi, Tarih Öncesi Arkeolojisi Anabilim Dalı’ndan mezun oldu. Aynı Üniversite de Restorasyon yüksek lisansını tamamladı. Almanya’da, Carl Duisberg Topluğu tarafından verilen profesyonel meslek eğitim bursunu kazanarak Mainz, Münich, Stuttgart ve Saarbrücken şehirlerinde restorasyon merkezlerinde çalıştı. Köln’ de yönetim eğitimi aldı. Yerli ve yabancı ekiplerle arkeolog ve restoratör olarak sayısız kazılara katıldı. Bunların bazıları; Çayönü, Kırklareli, Karatepe-Aslantaş, Assos, Milet ve Afrodisias Antik Kenti’dir. Alman Arkeoloji Enstitüleri, Avrasya Grubu ile Özbekistan’da Semerkant yakınlarında üç sezon kazılara katıldı. Almanya Berlin Pergamon Müzesi’nden Hattuşaş Sfenksinin ülkeye getirilmesi, ICCROM 2011 yılı Roma’da bakanlık delegeliği, ICCROM Ürdün Mozaik Çalıştayı gibi resmi görevlerde bulundu. Çalıştığı ve gittiği her yeri keşfetmek en büyük zevki oldu. Arkeoloji ve Restorasyon O’nu gezdirdi, artık O, eski gezgin yeni profesyonel tur rehberi olarak deneyimlerini gezmeyi sevenlerle paylaşıyor.

8 yaşında abisiyle beraber dağcılık ve doğayla ilginen sağlar, 1989 yılında İranın Urmiye şehrinde doğdu.
22 yıllık tecrübesiyle İran’ın dağcılık federasyonu lisanslı sporcusu ve aynı zamanda çok iyi bir tarih uzmanıdır. İranın kuzeyinden güneyine ve doğusundan batısına kadar, turistlere doğa yürüyüşleri, klasik rotalar, kültürel ve tarihsel programlara rehberlik ediyor.
Ana dili Azeri olarak, İngilizce, Türkce ve Farsça’yı profesyonel olarak konuşuyor.
Son 5 yılda Yakamoz isimli dağcılık grupunun yöneticisidir.
Sağlar yüksek lisansını inşaat mühendisi olarak bitirmiştir.


hÜSEYİN çAĞLAR İNCE
Profesyonel Kuş ve Doğa Gözlemcisi / Yazar / Belgeselci
1981 yılında Köyceğiz’de doğdu.
İlk ve ortaöğrenimini Antalya’da tamamladı. Ege Üniversitesi Biyomühendislik Bölümü’nden 2006 yılında mezun oldu.
Üniversite yıllarında başlayan seyahat ve doğa aşkı onu mühendislik dışında bambaşka bir alana yönlendirdi.
Türkiye’nin biyolojik ve kültürel çeşitliliğinin tanıtılması ve korunması için çalıştığı ve hazırladığı projelerle birlikte bugüne kadar Atlas, Yeşil Atlas, Buğday, Tempo ve Magma gibi ulusal ölçekte yayın yapan birçok dergide yazarlık ve editörlük yaptı.
2008 yılında yürüttüğü “Kayıp Masallar” Projesi ile Kaz Dağları ve bütün Toroslar’ı dolaşarak Yörük masallarını derledi. TRT Belgesel’de Türkiye’nin yaban hayatını konu alan “Henüz Çok Geç Değil” belgesel serisinin yapımcılığını ve sunuculuğunu üstlenen İnce, öte yandan Antalya’nın endemik canlı türlerini konu alan belgesel ve tanıtım filmlerini arkadaşları ile birlikte hazırladı. Türkiye’de bir ilk olan “Doğadabuan” isimli Doğa Gözlemine Başlama Rehberi kitabını yayınladı.
Şuanda Türkiye’nin biyokültürel değerlerini anlatmak üzerine okullarda farklı yaş gruplarına yönelik doğa eğitimleri vermektedir. Bu etkinliklerde öğrenciler, beş duyu organını kullanarak doğayı hissedip canlıları ve yaşadıkları coğrafyayı tanıyorlar.
Halen Antalya’da yaşayan Hüseyin Çağlar İnce, turizmde doğa farkındalığı yaratmak üzere sektörün önde gelen kuruluşlarıyla birlikte ürettiği projelerle sürdürülebilir turizm adına misyon yüklenmiştir. Her tesis için özel hazırladığı “doğa rehberi” kitapları 4 farklı dilde ve 50 binin üzerinde basıldı ve ülkemize gelen turistlere oteller tarafından hediye edildi. Yaptığı çalışmalarla birçok ödül alan İnce, turizm dergilerinde köşe yazarlığı yapmakta ve biyokültürel değerler üzerine, kitaplar, belgeseller ve sosyal medya içerikleri hazırlamaktadır.