Kuzey İran: Yürüyüş Ve Kültür Turu
9 Gün
Bilinmeyen İran'ı Keşfediyoruz!
mın 8-max 14
Çift Kişilik Odada Kişibaşı 1250usd (Tek kİŞİ Konaklama FARKI 350 usd
KK TEK ÇEKİM vade farksızdır! KK ile 12 taksite kadar ödeme imkanı (Bankaların komisyon oranı değişiklik göstermektedir) Tüm fiyatlara eklenecektir
İran, binlerce yıldır çeşitli kavimlere yurt ve geçit olmuş, antik dünyadan günümüze farklı medeniyetlerden izler taşıyan, tarih ve kültür olarak birçok ilginç ortaklıkların yanı sıra keşfetmeye değer farklılıklar bulabileceğimiz bir komşu ülkedir. Kapladığı alanın büyüklüğü ve bu alanda barındırdığı coğrafî çeşitlilik nedeniyle her yöresinde farklı iklimsel şartlara ve çeşitli mahallî kültürlere, dillere, müziklere, mutfaklara sahiptir.
Bu turumuzda kimselerin pek de gitmediği Kuzey İran kentlerini ve doğasını keşfediyoruz.
2025 tarihleri hazırlanıyor
İSTANBUL – TEBRİZ
Tebriz Havaalanına vardıktan sonra yerel rehberimiz bizi karşılıyor ve tanışmanın ardından direk otelimize dinlenmeye geçiyoruz. Yarın uzun bir gün.
Konaklama : Tebriz
TEBRİZ ŞEHİR TURU
Kahvaltıdan sonra dünyanın en büyük kapalı çarşısını geziyoruz. Yoğun Azeri nüfusunun yaşadığı ve ekonomik yönden İran’ın en büyük şehirlerinden biri Tebriz. Öğle yemeğinden sonra Erq Alişah – Gök Cami ve Lale Park AVM gezilerimiz olacak. Tebriz sokaklarında kaybolarak gezimizi tamamlıyoruz.
Konaklama : Tebriz
SOHA’YA TRANSFER – ÇADIR
Kahvaltı sonrası Tebriz’e veda ederek Soha gölüne doğru yola çıkıyoruz (255 km). Bu güzel göl, kuzey İran’ın yoğun ve büyülü ormanlarının başlangıcıdır. Bu bölgeyi gezdikten sonra çadırlarımızı göl çevresinde kuruyoruz. Yarın uzun bir yürüyüş günü bizi bekliyor. Etrafta kısa yürüyüşler yaparak dinlenmeye geçiyoruz. Hava durumuna göre dışarda ateş yakarak geceyi doğa içinde geçirmenin huzurunu yaşıyoruz.
Konaklama : Çadır
LATUN YAYLASI YÜRÜYÜŞ GÜNÜ
Kahvaltımızı yaptıktan sonra uzun bir yürüyüş bizi bekliyor. Yürüyeceğimiz coğrafya çok güzel olduğundan pek yorgunluk hissetmiyoruz. Malzemeleri araca yüklüyoruz. Yürüyüşe başladıktan yaklaşık 3 saat sonra Espinas adlı dağın zirvesine ulaşıyoruz. Kuzey ormanlarının manzarası harika. Umarız hava açık olur. Muhtemel bulut denizi denilen görüntüyü yakalıyoruz. Bugün toplamda 7 saat yürümeyi hedefliyoruz. Molalarla öğle yemeği arası ile toplam süre bu oluyor. Çadırımızı yayla evleri yakınlarındaki düzlüğe kuruyoruz. Etrafta küçük doğal havuzlar oluyor. Cesaretlileri suyun içine bekliyoruz 🙂
Konaklama : Çadır
Kahvaltıdan sonra çadırlarımızı topluyoruz. İlk durağımız Latun şelalesi. Buraya yaklaşık 2.5 saatlik yürüyüş ile varıyoruz. İran’ın en yüksek şelalesi, 105 metreden dökülüyor ama şelalenin dibinde malesef havuz yok. Kayalara çarpa çarpa iniyor. Ama altına girmek için cesaretlileri bekliyoruz 🙂 Etrafındaki çay kulübelerinde sıcak çay ve dinlenme zamanı. Şelale sonrası 3 saat daha yürüyüşümüz var. Bu yürüyüşümüzde kamp malzemelerini Kute Kume köyüne kadar biz taşıyoruz. Yol üstünde acıkan midelerimizi doldurduktan sonra Kute Kume köyüne varıyoruz. Burada bizi bekleyen aracımıza binerek Mesule Köyü’ndeki pansiyonumuza kadar 175 km lik araç yolculuğu yapıyoruz.
Konaklama : Mesule Köyü
MASULE KÖYÜ – RUDKHAN KALESİ – BENDER EZELİ
Kahvaltı sonrası 1000 yıllık bir köy olan Masule’yi geziyoruz. Mesule köyü Gilan eyaletinin güney batısında Fumen Ormanı’nın Serdar bölümünde yer alıyor. Kalerud Nehri, Masule’nin ortasından akıyor ve köye ayrı bir güzellik katıyor. Masule sadece bu bölgenin ve İran’ın değil tüm dünyanın en otantik yerleri arasında sayılıyor. Köyü ve geleneksel pazarı gezip fotoğraflarımızı çektikten sonra öğle yemeğimizi alıyoruz. Yemek sonrası bir başka güzel mekan olan Rudkhan Kalesi’ne doğru yol alıyoruz(1.15 saat) Sasaniler zamanında yapılıp Selçuklular zamanında tamir görmüş bu kale deniz seviyesinden 700 metre yüksekte yer alıyor. Kale 2.6 hektar alana yayılmakta, 65 gözetleme kulesi ve 1500 metrelik uzunluğunda kale duvarlarına sahiptir. Kaleye çıkmak için 1000 basamak tırmanmak zorundayız. Bugün de yarım günlük yürüyüş süresi ile turumuzun yürüyüş bölümlerini bitirmiş oluyoruz. İran ve Doğu Azerbaycan’da pek çok örneği bulunan bu kalelerin en iyi durumda olanı Rudkhan Kalesi. Kale içini ayrıntılı gezdikten sonra aynı patikadan dönüşe geçiyoruz. Yürüyüşe başladığımız yerde kısa bir mola sonrası Bender Ezeli’deki otelimize transfer oluyoruz(2 saat)
Konaklama : Bender Enzeli
TEKNE GEZİSİ – RUDBAR – TAHRAN
Kahvaltı sonrası keyifli bir tekne gezisi için kanallarla dolu bölgeye doğru yol alıyoruz. Bulunduğumuz coğrafyayı bir de sudan keşfetme zamanı. Daha sonra İran’ın yüksek şehirlerinden olan Rudbar’a doğru yol alıyoruz. Şehri ve geleneksel pazarını gezdikten sonra Tahran’a doğru devam ediyoruz. Bugün toplamda 370 km araç yolumuz var. Otelimize yerleştikten sonra Elburz’un eteklerindeki Tecriş Eski Çarşısı’na gidiyoruz. Akşam yemeği sonrası dinlenmeye geçiyoruz.
Konaklama: TAHRAN
TAHRAN
Gezimizin son gününü Tahran’ın sokaklarına, çarşısına ve kültürüne adadık. İlk olarak Gülistan Sarayı’nı geziyoruz. Yaklaşık 2 saat sürecek bu saray kompleksine hayran olacaksınız. Burada otantik İran sanatından ve mimarisinden etkilenmemek mümkün değil. Saray gezimizin ardından öğle yemeğini alıyoruz ve Eski İran Müzesi’ne, birkaç bin yıllık İran uygarlığının eserlerini görmeye gidiyoruz. Oradan İran krallarına ait en seçkin mücevher koleksiyonuna sahip Ulusal Mücevher Müzesi’ne geçiyoruz. Yüksek koruma altındaki mücevherler dudağımızı uçuklatıyor. Biraz daha Tahran sokaklarını gezip bir AVM’de alış veriş molası veriyoruz. Hediyelik yöresel ürünler bulabileceğiniz küçük dükkanlar var. Sonrasında akşam yemeğimizi alıyoruz. Yemek sonrası otele dinlenmeye geçiyoruz. Sabah çok erken yola koyulacağız.
Konaklama: TAHRAN
İSTANBUL DÖNÜŞ
Uçaklarımız sabaha karşı erken saatlerde olduğu için kahvaltı yapmadan havaalanına transfer olacağız.
1.ve 2. Gün: Tebriz’de 4 yıldızlı otelde
3. ve 4.Gün: Çadırda
5. Gün: Mesule Köyü’nde ev pansiyon tarzı bir tesiste
6. Gün: Bender Enzeli’de 4 yıldızlı otelde
7. ve 8. Gün: Tahran’da 4 yıldızlı otelde
- Profesyonel İran’lı ve Türkçe konuşan rehberler eşliğinde geziler.
- Başka Rota rehber refakati
- 7 gece YP konaklama (2 gece çadır kampı)
- 2 gün yürüyüşlerde öğle kumanyası
- Tekne turu
- Tüm İran içi ulaşımlar
- Müze ve ören yeri giriş ücretleri
- Zorunlu TURSAB seyahat sigortası****
- Başka Rota farkı ile profesyonel ve kaliteli hizmet
- KDV
**** Zorunlu TURSAB seyahat sigortası bir sağlık sigortası değildir. Özel sağlık ve tur iptal sigortası için lütfen ofisimiz ile irtibata geçin!
- Uçak biletleri
- Belirtilenlerin dışındaki öğle yemekleri (7 gün)
- Dahillerde belirtilmemiş harcamalar
- Kişisel memnuniyetinizi ifade eden bahşişler
Turumuz Tebriz havaalanında başlar Tahran havaalanında biter. Aşağıda turumuz için uygun olan uçuşları listeledik. Güncellemeler çok hızlı olabiliyor. Gerçek saatler şirketlerin duyurdukları saatlerdir. Lütfen şirket sitelerinden kontrol ediniz.
Gidiş:
08 Temmuz 2022 Pegasus PC 23.55 Tebriz uçuşu
Turkish Airlines TK 21.45 Tebriz uçuşu
Dönüş:
16 Temmuz 2022 Pegasus PC 04.40 Uçuşu
Turkish Airlines TK IST havaalanı 05.15 uçuşu
Anadolu Jet 04.10 SAW uçuşu
NOT: Dönüş günü Tahran da daha fazla zaman geçirmek isteyen ve geç uçak ile gitmek isteyen misafirlerimiz kendi imkanları ile havaalanına transferlerini gerçekleştirecektir.
Sırt çantası: Ceket, polar, matara veya şişe, güneş kremi, krem, şort gibi temel eşyalar için en az 25 litrelik bir sırt çantasına sahip olmalısınız. Sırt desteği olmayan şehir tipi çantalar sırt ağrıları yaşamanıza neden olabilir.
Yürüme Direği: Yürüme çubuğu kullanmak biraz deneyim gerektirir. Deneyimli bir kullanıcıysanız, ağır bir sırt çantasının ağırlığını kollara doğru taşımaya yardımcı olacak ve böylece çantayı hafifletecektir. Ancak, fazla deneyiminiz yoksa, özellikle engebeli yüzeylerde ucu yere düzgün bir şekilde yerleştirmeye çalışırken yarardan çok zarara neden olacaktır. En iyisi ya tek bir direk kullanmak ya da doğadan uygun bir ağaç dalı bulmamızı istemektir.
Trekking botları: Parkurumuz genellikle patikalarda ve engebeli yüzeylerde olacağından, yürüyüşçüler ayak bileklerini burkulmalara karşı koruyacak kadar yüksek boyunlu sert tabanlı trekking botları giymelidir. Aslında bunlar temel öğelerdir, bu nedenle “olmalı “dan ziyade “şart “tır. Ayaklarınız vücudunuzun tüm ağırlığını taşır ve engebeli patikalarda uygun ayakkabılar olmadan yürümek, tüpsüz dalmaya benzer.
Tozluk: Kar, çamur, kum ve tozu botlarınızdan uzak tutacaktır. Başlangıçta pahalı olanları almanıza gerek yok.
Yağmurluk (panço): Yapılacak en iyi şey yağmur geçirmez ve nefes alabilen bir ceket (Gore-Tex veya benzeri bir marka) edinmektir. Pahalı bir üründür ancak uzun yıllar kullanacaksınız. Panço tarzı yağmurluklar geçirimsizdir ancak uzun yürüyüşlerde sizi terletecek ve dolayısıyla içten ıslanmanıza neden olacaktır. Yüzde 100 ıslanmak yerine yüzde 50 ıslanmayı tercih etmelisiniz.
Şapkalar: Güneşli günler için güneş gözlüğü ve güneş şapkası şarttır.
Pantolonlar: Özellikle trekking için üretilmiş, çabuk kuruyan pantolonları tercih etmelisiniz. Şorta dönüşen fermuarlı paçaları varsa daha da iyi. Kot pantolonu kesinlikle önermiyoruz.
Şişe veya Matara: Sağlık nedenleriyle plastik şişeleri önermiyoruz ancak yeni başlayan trekkingciler için muhtemelen en iyisi bunlar. Ayrıca 50 cc’lik metal bir şişe veya termos matara da edinebilirsiniz.
İlk yardım çantası: Rehberiniz genel bir ilk yardım çantasına sahip olacaktır, ancak özel ilaçlara veya alerjik reaksiyonlar gibi belirli durumlar için ihtiyaç duyabileceğiniz herhangi bir özel ilk yardıma ihtiyacınız varsa, bunları yanınızda bulundurmayı unutmayın.
Mayo: Hava izin verirse şelale ve denizde yüzme şansımız olacak.