En Doğu Karadeniz
- Doğunun Efes’i: Ani Harabeleri
- En büyük tatlı su göllerinden biri: Çıldır
- Yaban hayatı cenneti: Sarıkamış
- Çukur bölge Maçahel
- Türkiye’nin en yüksek şelalesi Maral
- Ilıman Yağmur Ormanları’nda hiking
- En Doğu Karadeniz Şavşat
- Kara ormanlar
15 - 21 Temmuz 2023
22 - 28 Temmuz 2023
05 -11 Ağustos 2023
12 - 18 Ağustos 2023
Çift Kişilik Kişibaşı Nakit / Havale / Eft: 15.650 TL dir
KK ile 12 taksite kadar ödeme imkanı (Bankaların komisyon oranı değişiklik göstermektedir)
KİŞİ BAŞI SİNGLE FARKI 3250 TL dir. Tüm fiyatlara eklenecektir
En Doğu Karadeniz turumuza neden gelmelisiniz?
2 gece Kars, 2 gece Şavşat, ve 2 gece Maçahel konaklamalı bu benzersiz turumuzda En Doğu Karadeniz’in de doğusunu yani Kars ve Sarıkamış ormanlarını görerek yürüyüşler yapıyor, dağları aşıyoruz.
Kars şehir turu, Ani Harabeleri, Çıldır gölü, Sarıkamış Ormanları ve Şeytan Kalesi gibi kültürel ve doğal güzellikleri ilk 2 güne sığdırarak turumuza hızlı bir giriş yapıyoruz. Diğer günlerde yağmur ormanlarına gittikçe yaklaşarak son iki günümüzü içinde geçiriyoruz.
Anadolu’nun giriş kapısı Kars’ı, Kara Orman’lar Şavşat’ı ve Kadim Gürcü kültürü ve el değmemiş ormanları ile Maçahel’i Başka Rota farkı ile tanımak ve yaşamak için;
Bizimle bu tura gelmelisiniz.
1. Gün: ANİ HARABELERİ – KARS ŞEHİR TURU
Kars Havaalanı’nda belirlenen saatte buluştuktan sonra doğunun Efes‘i denen Ani Harabeleri‘ne doğru yola çıkıyoruz. Bu muhteşem şehrin onca yıkıma savaşa ve doğal afetlere dayanan kalıntılarını bol bol fotoğraflayarak geziyoruz. Yapılan restorasyon çalışmaları kimi yapıları ayağa dikmiş ama kesinlikle yeterli değil. Daha yapılacak çok ama çok işin olduğunu kendi gözleriniz ile görüyorsunuz. Ani’deki gezimizin ardından Kars merkezdeki otelimize yerleşiyoruz. Kısa bir dinlenmenin ardından Kars sokaklarını keşfe çıkıyoruz. Akşam yemeği yöresel bir mutfakta.
Yürüyüş: 2 saat
Araç: 2 saat
Konaklama: Kars
2. Gün: SARIKAMIŞ ORMAN YÜRÜYÜŞÜ – KARS ŞEHİR TURU
Kahvaltı sonrası Sarıkamış’a doğru yola çıkıyoruz. 1 saat sonra ilk durağımız Katherina köşkü diye bilinen Aleksi köşkü. 1896 yılında Çar 2. Nikola tarafından yaptırılmış bu av ve rehabilitasyon köşkünün hali içler acısı olsa da kesinlikle görülmeye değer. Buradan yürüyüş ile Sarıkamış kayak merkezine gidiyoruz. Yaklaşık 8 km lik bu yürüyüşümüz 3 saat kadar sürüyor. İki küçük tepeyi aşacağımız bu yürüyüşümüzün her metresi Sarıçam ormanlarında geçiyor. Yaklaşık 14.00 gibi öğle yemeği için bir köy evine geçiyoruz. Yemek sonrası Kars merkeze dönerek ilk günkü şehir turuna devam ediyoruz. Kars kalesine çıkıyoruz. Kümbet cami ve eski şehir sokaklarını gördükten sonra otelimizde dinlenmeye geçiyoruz. Akşam yemeği bir yöresel mutfakta. Kim bilir belki bir aşık atışması gösterisine denk geliriz
Yürüyüş: 3 saat
Araç: Yok
Konaklama: Kars
3. Gün: ÇILDIR GÖLÜ – ARDAHAN VE POSOF YOLU – KALEÖNÜ YAYLASI – ARSİYAN YAYLASI – ŞAVŞAT
Sabah alacağımız erken kahvaltıdan sonra Çıldır Gölü‘ne doğru yola çıkıyoruz. Deniz seviyesinden 1960 metre yukarıda bulunan bu göl ve çevresini görmeden bu tur eksik olurdu. Kışın göl tamamen donduğu için yerel halk geçimini çok özel bir yöntem ile balık tutarak karşılıyor. Bir sonraki durağımız: Şeytan Kalesi! Yıldırımtepe köy sınırları içinde yer alan kale, Kura Nehri üstünde konuşlanmış önemli İpek Yolu kollarından birini koruyucu özelliği ile heybetle dikiliyor. Kaleyi gördükten sonra aracımızla Kaleönü yaylasına yolculuğuna devam ediyoruz. Posof yolundan yönümüzü ormanlık araziye çeviriyoruz. Kaleönü yaylasına vardığımızda hazırlıkları yaparak yürüyüşe başlıyoruz. Araç bizi Arsiyan yaylasından alıyor. Neredeyse yürüyüş süresi ile aynı sürede araç bizi alacağı yere gidiyor. Yani yürüyüş yapmayıp araç ile gitmek isteyenler bir kere daha düşünsün Yürüyüşümüz stabilize yayla yolundan yavaş yavaş yükselerek başlıyor. Hava açık ise geçeceğimiz aşıt ilerde gözüküyor. Arsiyan yayla geçidine kadar yükselmeye devam ediyoruz. Yaklaşık 2600 metrede öğle kumanyalarımızı yiyoruz. Bulunduğumuz geçitten uçsuz bucaksız Doğu Anadolu steplerini, Şavşat’ın engin orman denizini ve yüksek dağ manzaralarını görüyoruz. Tarif edebildik mi?
Kendiniz görmeden bilemeyeceğiniz nadir manzaralı geçitlerden biri. Yemek ve dinlenme sonrası Arsiyan yaylasına doğru inişe geçiyoruz. Bu bölgede irili ufaklı 11 tane göl bulunuyor. Bir çoğunu yanından geçerek ve uzakta olsa görerek, zaman zaman kaybolan patika ile inişimizi sürdürüyoruz. Belirgin bir 4×4 yoluna çıktığımızda dik yokuşların bittiğini anlıyoruz. Yaklaşık 1 saat daha yoldan giderek aracımız ile buluşuyoruz. Yürüyüşümü Gürcistan sınırına çok yakın olduğu için Arsiyan yaylasında bir sınır karakolu bulunuyor. Karakol yanından geçerek Şavşat merkeze doğru araç ile yaklaşık 1.5 saat yol gidiyoruz. Uzun ama nefis bir günün ardından otelimize yerleşerek dinlenmeye geçiyoruz.
Yürüyüş: 5 saat
Araç: 3,5 saat
Konaklama: Şavşat
4. Gün: ŞİRATA GÖLLERİ – ŞAVŞAT KARAGÖL – ŞAVŞAT
Sabah alacağımız kahvaltının ardından 45 dakikalık araç yolculuğu ile Şavşat’ın en büyük köyü olan Pınarlı Köyü’nden geçerek muhteşem köfte ve garnitürlerini yiyeceğimiz Balıklıgöl’e varıyoruz. Küçük bir çay molasından sonra yürüyüşe geçiyoruz. Arsiyan Dağı’nın eteklerinde yükselerek göreceğimiz iki yanlı manzara muhteşem. Zaman zaman yok olmaya yüz tutmuş kağnı arabası izlerini takip ederek ilerleyeceğimiz patika bizi Şirata Gölleri’nin ilki ve küçüğü olan göle çıkarıyor. Gittiğimiz mevsime göre su seviyesi değişen gölün rengi beklemiş yoğurt suyuna benzediği için bu ismi almış. Hemen yukarısındaki ikinci ve ismi Büyük Şirata olan göle çıkıyoruz ve uzun bir mola veriyoruz. Eğer şanslı isek ortamın bakirliğinden yararlanan Angut kuşlarını görebiliriz. Yürüyüşümüze çok az daha çıkış ekleyerek orman içine giriyoruz. Bu noktadan hava açık ise Karçal Dağları’nı ve ötesini rahatlıkla görebiliyoruz. Sonra kağnı yoluna bağlanan kadar dik inişler yapıyoruz. Buradan yaklaşık yarım saat daha yürüyerek dairemizi tamamlıyoruz ve artık yemek zamanı. Yemek sonrası Balıklıgöl’de dinlenerek Şavşat Karagöl’e doğru harekete geçiyoruz. Biraz araç biraz yürüyüş ile Karagöl’e varıyoruz. Karagöl’de varış saatimize göre mola veriyoruz. Artık dönüş vakti. Aracımız ile yol üstündeki Cevizli Kilisesi’ne uğrayarak otelimize geri dönüyoruz.
Yürüyüş: 3 saat
Araç: 3 saat
Konaklama: Şavşat
5. Gün: ALABALIK VADİSİ – LEKOBAN YAYLASI – FINDIK YAYLASI – MAÇAHEL
Sabah kahvaltımızın ardından artık Şavşat’a veda ediyoruz. Aracımız ile yaklaşık 2 saat sürecek yolculuk ile Alabalık vadisinden geçerek zaman zaman durup serin suyun serinliğini yaşayarak Lekoban yaylasına varıyoruz. Yaylada bir ev/pansiyonculuk yapan ailenin yanında öğle yemeğimizi alıyoruz. Yemek sonrası Maçahel geçidine çıkarak fotoğraf molası veriyoruz. Fındık yaylasına kadar araç ile devam edip orman dokusunun başladığı yerde araçtan inerek yürüyüşe başlıyoruz. Hava ve yol durumuna göre bugünkü yürüyüşümüzün süresi belirleniyor. Hep yokuş aşağı olacak yürüyüşümüzde araç bizi arkamızdan takip ediyor olacak. Yorulan araca binebiliyor yani Belirli bir yerde artık tüm grubu araca alarak Maçahel’deki pansiyonumuza yerleşiyoruz. Maçahel hakkında uzun sohbetler ve oyunlar sonrası dinlenmeye geçiyoruz.
Yürüyüş: 3-6 saat
Araç: 3-4 saat
Konaklama: Maçahel
6. Gün: MARAL ŞELALESİ – CAMİLİ KÖYÜ
Güzel bir kahvaltının ardından Türkiye’nin tek kırımdan dökülen en yüksek şelalesi olan 63 metrelik Maral Şelalesi’ne doğru hareket ediyoruz. Hava ve grup şartlarına göre rehberiniz bu günün yürüyüş süresini uzatıp kısaltabiliyor. Yarım saat yürüyüş mesafesi kalana kadar şelaleye araçla gidilebiliyor. Uzun yürüyüş isteyenleri çıkarken değil de geri dönüşte yürütüyoruz. Şelaleyi gördüğümüz ilk yerde bir seyir terası var ve burada daha aşağı inmek istemeyen misafirlerimiz oturabiliyorlar. Aşağı iniş oldukça dik ve dikkatli bir şekilde inmek gerekiyor. Çoğunlukla korkuluklu merdivenler olan inişte grup olmanın verdiği faydalardan yararlanıyoruz. Herkes birbirine yardım ediyor. Şelalenin altında soyunma kabinleri mevcut. Cesaretli olanları, aslında soğuk olmayan ama çok yukarıdan döküldüğü için rüzgarın etkisiyle soğuyan suya davet ediyoruz. Başka bir yerde deneyimleyemeyeceğiniz bu güzelliği kaçırmamanızı öneriyoruz. Yaşadığımız bu deneyim ile soğuyan bedenlerimiz, indiğimiz o dik patikayı çıkarken ısınıyor. O yürüdüğümüz patika ve merdivenleri yapan amcanın akrabalarının işlettiği seyir terasında dinlenme ve çay molasından sonra araca doğru geri yürüyoruz. Dönüşte öğle yemeğimizi başka bir güzel mekanda İremit pansiyon’da alıyoruz. Yemek sonrası araçla devam ederek Camili Köyü‘nü, sınır kapısını ve tarihi ahşap camisini görme fırsatı buluyoruz. Yine yorucu ama bir o kadar da zevkli ve çeşitli deneyimlerle dolu bir günün ardından pansiyonumuza geri dönüyoruz.
Yürüyüş: 2 saat
Araç: 3 saat
Konaklama: Maçahel
7.Gün: BORÇKA KARAGÖL – MENÇUNA ŞELALESİ – TRABZON
Bugün sabah alacağımız kahvaltı sonrası Borçka Karagöl’e doğru harekete geçiyoruz. Heyelan gölü olan Karagöl’ün etrafını yaklaşık 40 dakikalık bir yürüyüş ile dönüyoruz. Her açıdan görme fırsatını bulacağımız bu yürüyüş sonrası araca binerek önce Borçka’ya oradan da Hopa’ya gidiyoruz. Öğle yemeğimiz hopa’da meşhur bir pidecide alıyoruz. Yemek sonrası Arhavi içinden geçerek Kamilet vadisindeki Mençuna şelalesine uğruyoruz. Şelale için yaklaşık 30 dakikalık çıkışı göze almalısınız. Göreceğiniz manzaranın yorgunluğunuzu alacağına eminiz. Hava güzel ise şelalenin havuzuna girme şansımız oluyor. Yine aynı patikadan dönüşe geçiyoruz. Aracımızla buluştuktan sonra Trabzon’a doğru yolumuza devam ediyoruz. Uçak saatlerinize göre yaklaşık 18.00 de Havaalanı’nda olmayı hedefliyoruz
Yürüyüş: 1,5 saat
Araç: 5 saat
Turumuz Kars havaalanında başlar ve Trabzon havaalanında biter.
Tüm Türkiye'den katılım sağlayabilirsiniz.
Kars havalimanı için uçak şirketleri sürekli güncelleme yapmaktadırlar. 2021 Ocak ayı itibari ile turumuz için uygun uçuş aşağıdaki seçeneklerdir.
Gidiş:
Uygun uçuş:
PC2590 Pegasus 08.45 Saw-Kars uçuşu
İstenir ise bir akşam önceden de gelinebilir. Ofisimiz ile irtibata geçerseniz konaklama yeri için yardım alabilirsiniz.
Dönüş: Trabzon Havaalanı’ndan 19:00 ve sonrası biletler uygundur.
Birinci ve ikinci gün: Kars'ta 3 yada 4 yıldızlı bir otelde.
Üçüncü ve dördüncü gün: Şavşat Yeşilvadi Otel'de. Müsaitlik durumuna göre bungalowlarda ya da otel binasında.
Beşinci ve altıncı gün: Maçahel’de Bumbulay, İremit pansiyon, Maçahelhan pansiyon veya Green Roof hotelde.
İremit pansiyonda iki adet duş tuvaletli oda ayrıca duş tuvaleti her odaya ayrı ama oda dışında 4 adet tuvalet vardır
Bumbulay pansiyonda tüm bungalow ve odalar duş tuvaletlidir.
Maçahelhan pansiyonda tüm odalar duş tuvaletlidir.
GreenRoof Hotel’de tüm bungalow ve odalar duş tuvaletlidir.
- Profesyonel rehberlik
- Tüm ara ulaşımlar
- 6 gece konaklama (6 kahvaltı - 1 öğle kumanyası - 4 akşam yemeği)
- Milli Park ve ören yeri girişleri
- Zorunlu TURSAB seyahat sigortası****
- Başka Rota farkı ile profesyonel ve kaliteli hizmet
- KDV
**** Zorunlu TURSAB seyahat sigortası bir sağlık sigortası değildir. Özel sağlık ve tur iptal sigortası için lütfen ofisimiz ile irtibata geçin!
- Türkiye’nin herhangi bir yerinden Kars’a geliş ve Trabzon’dan geri ulaşım
- 6 öğle yemeği (rehberimiz programı aksatmayacak ve uygun olan yerlerde organizasyon yapacaktır)
- Kars konaklaması akşam yemekleri
- Kişisel harcamalar
- Konaklama yerlerinde alınan extralar
- Dahillerde belirtilmemiş harcamalar
- Kişisel memnuniyetinizi ifade eden bahşişler
Tebrikler! En Başka Rota’lardan birini seçtiniz! Bu keyifli tatili en konforlu şekilde geçirmek için ihtiyacınız olan malzemeleri sizin için aşağıda listeledik.
Bizden her zaman destek alabileceğinizi unutmayın
- Yürüyüş Botu:Yürüyüşler genelde patikalarda geçeceği için sert tabanlı ve bilekli bot tercih etmelisiniz. Hatta almak zorundasınız. Çünkü bütün vücudunuzun ağırlığını ayaklar taşıyor ve bozuk zeminde yürümek için tasarlanmış ayakkabılar olmadan yürümek tüpsüz dalışa benzer.
- Yağmurluk: Yağmurdan koruyucu ve terinizi dışarı atabilen kumaşlı (Gore-Tex ve benzer markalar) bir mont en konforlusudur. Pahalıdır ama uzun yıllar giyebilirsiniz. Panço vari yağmurluklar su geçirmez ama yürüyüşte terletir ve içerden ıslanırsınız. %100 ıslanmaktansa %50 yi tercih etmelisiniz.
- Baş: Güneşten koruyucu, güneş gözlüğü ve şapka ya da UV korumalı kumaşlardan üretilmiş aksesuarlar olmazsa olmazlardandır.
- Polar: Serin havalarda sizi soğuktan koruyan, hafif az yer kaplayan ve yine çabuk kuruyan bir malzeme olan polar, daha konforlu bir şekilde ısınmanızı sağlayacaktır.
- Alt: Islandığında çabuk kuruyan yürüyüş için tasarlanmış pantolonları tercih etmelisiniz. Şort olabilenleri daha iyi olur. Kot pantolon kesinlikle önermiyoruz.
- Küçük sırt çantası:Yürüyüş esnasında polar, matara, krem,mayo,şort gibi kıyafet ve malzemelerinizi koyacağınız en az 25 LT kapasiteli sırt çantası. Jansport marka benzeri şehir çantaları ile gelinmesi bel ağrısına neden olabilir.
- Matara: Pet şişeyi sağlık açısından önermiyoruz ama ilk yürüyüşçüler için en ideali bu. 50 cc lik metal matara da alabilirsiniz.
- Tozluk: Yağmurda çamuru, toprak yolda tozu, karda karı, sahilde kumu botunuzun içinden uzak tutar. Pahalılarından almanıza kısa vadede gerek yoktur.
- Baton:Baton kullanmak tecrübe ister. Yürüyüşlerde sırtınızda ağır çanta varsa ve tecrübeli iseniz, sırtınıza binen yükü azaltmak, kollardan aşağıya vermek için gerekli ve yararlıdır. Ama tecrübeniz yoksa size yarardan çok zararı dokunur. Bozuk zemin üstünde yürürken ucunu nereye koyacağınızı düşünerek yürümeniz biraz zor. En iyisi bir elinize ağaç dalı alın ya da batonun tekini kullanın.
- İlkyardım: Rehberimizde ilkyardım çantası olacak. Sürekli kullandığınız ilaçları yanınıza almayı unutmayın.
Başka turlarımızda görüşmek üzere şimdiden iyi turlar